You are currently viewing מלחמת לבנון: מבצע שלום הגליל (1982)

מלחמת לבנון: מבצע שלום הגליל (1982)

הפסקת האש עם טרוריסטים פלסטינים בלבנון שהוכרזה ביולי 1981 הופרה: המחבלים המשיכו לבצע פיגועים נגד יעדים ישראליים בישראל ומחוצה לה, והאיום על ההתנחלויות הצפוניות הפך לבלתי נסבל. ב- 6 ביוני 1982 פתח צה"ל במבצע שלום הגליל.

 

המתח לאורך גבולה הצפוני של ישראל גבר במהלך שנת 1981 בעקבות טילי קטיושה לעבר התנחלויות ישראליות על ידי ארגוני טרור בדרום לבנון. הפסקת האש שהוכרזה ביולי 1981 נשברה: המחבלים המשיכו לבצע פיגועים נגד יעדים ישראליים בישראל ומחוצה לה, והאיום על ההתנחלויות הצפוניות נעשה בלתי נסבל. ב -3 ביוני 1982 ירו טרוריסטים בשלמה ארגוב, שגריר ישראל בבריטניה. שלושה ימים לאחר מכן, ב- 6 ביוני 1982, פתח צה"ל במבצע שלום לגליל.

 

ניתן לחלק את המלחמה בלבנון לשני שלבים. הראשונה הייתה מלחמה קונבנציונאלית, שנמשכה בין ה- 6 ביוני ועד ה- 23 באוגוסט 1982, אז גורשו המחבלים מביירות. השלב השני, שנמשך שלוש שנים הקרובות, הופנה נגד המחבלים. בתחילת המלחמה, צה"ל התקדם לאורך החוף, חצה את נהר אוואל, נכנס לביירות, ואז המשיך צפונה דרך הרי שוף לאורך צלע הכוחות הסוריים העיקריים בעמק בקעא, ואיים על אחוריהם כ כמו כן, כתבי-יד בין ביירות לדמשק.

 

ההישג המרשים ביותר של חיל-האוויר במלחמה היה השמדת מערך ה- SAM הסורי בעמק בקעא הלבנוני, תוך שעות ספורות. פעולה זו לוותה בקרב אויר מאסיבי, בו הופלו 25 מטוסים סורים – רובם מטוסי מיג -23. ההגנה האווירית הסורית לא הייתה קיימת מאותו יום ואילך.

 

הרחבת המשימה וכיבוש ביירות סימנו את המעבר למלחמה נמשכת ממושכת, שלא הצליחה להשיג את ייעודה הסופי. נחתם הסכם שלום עם לבנון, אך לא אושר; הממשלה הנוצרית של לבנון המקוטעת הייתה חלשה מכדי לנצח.

 

המארבים היומיומיים נגד כוחות הכיבוש הישראלים גברו, עם עלייה מקבילה בנפגעים – 1,216 חיילים נהרגו בין 5 ביוני 1982 ל- 31 במאי 1985. אחד הקורבנות הראשונים והחשובים בה היה הקונצנזוס הלאומי. לראשונה בתולדות ישראל לא רק התלבטו לגבי התנהלות המלחמה – לשם כך היה תקדים מספיק – אלא עצם הצדקת המלחמה. ראש הממשלה מנחם בגין עצמו סיפק את המילה: מלחמת בחירה, שלא כמו כל המלחמות הקודמות, שנתפסו כצרכים נוראים.

 

כישלונו של מבצע "שלום הגליל" להשיג את מטרתו גבר על ממשלת הקואליציה הלאומית החדשה שנכנסה לתפקיד בשנת 1984, לסגת מיידית מלבנון. כוח אסימון הושאר מאחור, כדי לסייע לאזרחי דרום לבנון לסייר באזור הביטחון – רצועת שטח צרה לגבול ישראל, שהייתה חוט תיל חיוני להתנחלויות ישראליות, שחלקן ממוקמות בסמוך לגבול.

כתיבת תגובה