You are currently viewing כדי לשמור על השגשוג הנוכחי, ישראל חייבת להפסיק להתמקד במדיניות לטווח הקצר, אומר הכלכלן

כדי לשמור על השגשוג הנוכחי, ישראל חייבת להפסיק להתמקד במדיניות לטווח הקצר, אומר הכלכלן

לאונרדו לידרמן, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת תל אביב והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, נאם היום (שלישי) בכנס תחזיות 2020 של כלכליסט בתל אביב.

 

העשור האחרון היה טוב לכלכלה הישראלית, לדברי ליאונרדו (ליאו) לידרמן, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת תל אביב והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, אחד משני הבנקים הגדולים בישראל. לידרמן נשא דברים בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט שהתקיימה ביום שלישי בתל אביב בשיתוף בנק הפועלים ובית ההשקעות פסגות בישראל.

Leerman אמר: "התוצר המקומי הגולמי (תוצר) ואיכות החיים בישראל גדלו משמעותית בעשור האחרון, כמו גם שיעור התעסוקה וכמה אינדיקטורים חברתיים-כלכליים. שווקי ישראל נותרו יציבים למרות המהומה בכלכלת העולם, כולל משבר פיננסי קשה באיחוד האירופי, הוסיף.

 

ליידרמן אמר כי שיעור התעסוקה מראה את השיפור המרשים ביותר ב -10% אחוז, מ -68% בתחילת העשור לגובה כל הזמנים של 78.3% החודש. עלייה זו מייצגת בעיקר את שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה בקרב הקהילה היהודית החרדית ובקרב ערבים בעלי אזרחות ישראלית, הוסיף. "שיעורי התעסוקה עלו במיוחד בקרב קבוצות אוכלוסייה חלשות שעד לאחרונה לא השתתפו בכוח העבודה", אמר.

 

ליידרמן אמר כי מדיניות המקרו-כלכלה של ישראל פעלה כמייצב בעשור האחרון. בנק ישראל עזר לשמור על שיעורי אינפלציה נמוכים. דבקות בתקציב המדינה יחד עם צמיחה מואצת בשוק הביאו לירידה בחוב הלאומי מ 71% מהתוצר במדינה ל 61%, הוסיף.

 

עם זאת, לא הכל בהיר, לדברי ליידרמן. יכולות השוק הישראלי הן מאוד גבוהות, אך למדינה אין תוכנית אסטרטגית מסודרת לטווח הארוך העוסקת בסוגיות מבניות ודורשת רפורמות נרחבות. בלעדיה, אמר לידרמן, ישראל לא תמלא את הפוטנציאל שלה. בין ההיבטים הבעייתיים יותר של הכלכלה הישראלית ליידרמן כינה את התפוקה הנמוכה של ישראל בהשוואה למדינות מערביות אחרות; העובדה שהיא מפגרת בהשקעה בתשתיות; מחסומי הרגולציה העודפים שלה והרצועה האדירה הביורוקרטית; הכישורים הבסיסיים הנמוכים של העובדים, על פי תוכנית ה- OECD להערכה בינלאומית של כישורי מבוגרים (PIAAC); הכבישים העמוסים ושיעור השימוש הנמוך בתחבורה ציבורית; ביצועי התפקוד של המדינה במבחני תוכנית הערכת הסטודנטים הבינלאומית (PISA); מחיר הדיור הגבוה; ואי אימוץ טכנולוגיות חדשניות על ידי הרשויות הלאומיות והתעשיות המסורתיות.

 

ליידרמן אמר כי הטיפול בבעיות אלה הוא חיוני בכדי לממש את פוטנציאל השוק ולהשיג צמיחה משמעותית כוללת, מה שעלול להשפיע על חלקים גדולים מהאוכלוסייה.

 

סוף העשור הוא הזדמנות להיפרד ממדיניות לטווח הקצר בעוד השוק משגשג ולהשקיע בתוכניות ארוכות טווח לעשורים הבאים, סיכם.

כתיבת תגובה